"Özgürlük öncelikle düşüncede başlar."
Ama gerçekten özgür olabilmek için finansal olarak da özgür olmak gerekir. Finansal özgürlük de finansal bilinci yani para yönetimi bilincini gerektirir.
Diyorum ki; eğer bilinç seviyelerini tanımlar, bunların geçiş eşiklerini belirlersek, hem kendimizi daha iyi tanımış oluruz, hem de yol haritamızı çıkartmış oluruz.
Aklıma gelenleri paylaşıyorum:
1. Para yönetiminden nasibini almamış:
Ne gelenin ne gidenin farkındadır. Genellikle ya sürekli borç alabileceği bir anne, baba, yakın akraba vb ile yoluna devam eder. Ya da eğer böyle bir kaynağı yoksa, kredi kartı borcu içinde, eş dosttan borç alıp, ödemeyerek yaşıyorlardır.
2. Gelir gider dengesi kurma çabasında:
Giderinin gelirinden fazla olmaması gerektiğinin farkındadır. Genel olarak bütçeleme yapmaya çalışır, ancak bir türlü toparlayamaz. Ara ara kredi kartı açığı çıkar, ya da bazan borç alarak açıklarını yönetmeye çalışır. Düşe kalka da olsa ilerler. Ama gelecek için hiçbir birikimi yoktur.
3. Parasının hesabını bilen:
Geleni gideni iyi bilir. Yıl sonundaki tatil için yıl başından para biriktirir. Bir ay açılırsa diğer ay mutlaka daha az harcama yaparak açığını kapar. 1-2 yıllık planları dahilinde birikim yapmaya gayret eder. Belki bir ev sahibi olmak için kooperatif aidatı ya da kredi taksidi ödüyordur. Kefen parasını ayırmıştır. Ancak uzun vadeli finansal planı yoktur.
4. Bireysel finans yönetimi bilincine sahip:
Gelir ve giderlerine aylık değil yıllık peryotlarda bakar. Giderleri mutlaka gelirinin altındadır. Kazancı ne olursa olsun, hiçbir zaman gelirinin tamamını harcamaz. Tasarruf bir alışkanlıktır. Harcama, yatırım ve getiri konularında bilinçlidir. Zor durumlar (işsiz kalma vb.) için kenarda belirli bir miktarda parası vardır. Bu parayı fon vb güvenilir kaynaklarla yönetir.
4 Ocak 2008 Cuma
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder