6 Ocak 2008 Pazar

Finansal Özgürlük İçin İlk Adım: Nakit Akışını Yönetmek

Kazancınızın kaynağı ne olursa olsun, ilk ve öncelikli olarak yapmanız gereken nakit akışını denetim altına alabilmektir. İlk olarak kişisel nakit akışınızla başlamalısınız. Ne geliyor? Ne gidiyor?

Bütçeleme ve gelir/gider takibi, milyoner de olsanız, askeri ücretle de çalışsanız çok önemli bir unsur.

Bu noktada benim önerim, tasarruf bilinci açısından, Hakan'ın da bahsettiği %10 tasarruf kuralının uygulanması. Böylece kişi her türlü gelirin, gelirin tahsilat edildiği anda %10'unun kenara koyar. Bu ne işe yarar:

1. Tasarruf bilinci oluşturur. İnsanları zengin kılan şey para kazanmaları değil, parayı tutabilmeleridir.
2. Yatırım stajı için küçük de olsa bir kaynak oluşturur.
3. Gelirinizi takip altına almış olursunuz.

Basit bir başlangıç....

Sonrasında sıra gideri takip altına almaya gelir...
Gider daha karmaşık bir şey, ama panik olmaya gerek yok. İlk olarak benim önerim gideri, dolayısıyla bütçeyi, gelir/gideri yıllık olarak planlamak. Her yıl için, takvimin birinci ayı başlangıç, son ayı bitiş olarak kabul edelim. Birinci dereceden zaruri ihtiyaçlardan başlayarak her ay için öngördüğümüz giderleri yazalım. Şimdi öngöndürdüğümüz her türlü geliri de yazalım. (tabii ki %10 tasarrufu göz önünde bulundurarak.)

Eveet işte gerçeklerle karşı karşıyayız.

Bu tabloda iki durumla karşılaşmış olabiliriz:
1. Gelirleriniz giderlerden fazladır.
2. Gelirleriniz giderlerinizi karşılamaz.

Birinci ihtimal daha fazla harcama ya da daha fazla tasarrufla dengelenir. (Sonuçta bir gelen varsa ya gidecek ya da kenara konacaktır.)

İkinci ihtimalde ise ya geliri artıracağız ya da gideri azaltacağız... Belki bu yıl tatilden vazgeçeceğiz... Ya da hafta sonları için ek bir iş bakacağız...

Geliri artırma yolu, ek gelir ihtimali %99,9 bile olsa bütçe için temel unsur olmamalıdır. Çünkü adı üzerinde ek gelir. Gelmeye de bilir!

Kişisel bütçenizi her zaman için gider kısma üzerine yapın. Daha sonra eğer ek gelir elde ederseniz, bütçenizi değiştirebilir, giderlerinizi artırabilir siniz.

Benden söylemesi...

Hiç yorum yok: